Меню:
Назад към
EVENTS.IDG.BG
Начало

Първа годишна церемония по награждаване на победителите
 

в класацията на вестник Computerworld България


Топ 100 на ИКТ компаниите

05 юли 2016 г., с любезното домакинство на
Sofia Airport Center    


Виваком“ оглави секторната класация „Телекомуникации“ с отчетените за миналата година постъпления в размер на почти 847,9 милиона лева, а Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center е компанията с най-високи брутни приходи за 2015 г. от 273,3 милиона лева в сектор „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) на класацията „ИКТ Топ 100“.

Любен Петров, заместник-министър на икономиката, връчи плакет на Иравaн Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise, а Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предаде отличието на Богдан Богданов, директор „Връзки с инвеститорите“ във „Виваком“.

За първи път вестник Computerworld България - изданието, с което ICT Media започна дейността си в далечната 1991 г., награди на официална вечерна церемония на 5 юли в Sofia Airport Center лидерите в подготвяното от медията 19-то издание на уникалната класация на водещите технологични компании в България “ИКТ Топ 100”.

Както и в предходните издания, през 2016 година класацията се проведе въз основа на обективни финансови критерии - печалбата и брутните приходи от дейността за 2015 г. на български и международни компании от телекомуникационния, ИКТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. В проекта “ИКТ Топ 100” през 2016 г. участваха 102 компании.

Организационни партньори на проекта са Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Генерални партньори на инициативата са EMC България, Solytron, VMware България, „ИЮ Консулт“, и GS1 България.

Наградите в най-големите 5 категории на ИКТ сектора 

С брутни приходи от 99,7 милиона лева за 2015 г. победител в сектор „Хардуер” е фирма „Датекс”, чиито продукти са познати в над 100 държави. САЩ е основният пазар за продукцията на компанията - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на „Датекс”, получи наградата си от Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

Победител в сектор „Софтуер” за 2015 г. е VMware Bulgaria. Софтуерният разработчик генерира 59,5 милиона лева от дейността си през изминалата година. Екипът в България работи върху най-ключовата, успешна и генерираща приходи продуктова линия за VMware, а именно - софтуерно-дефинираният център за данни. Стамен Кочков, председател на УС на БАСКОМ, връчи плакет на Кристина Стоицова, старши директор на „Център за професионални услуги“ на VMware.

Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави сектор „Аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2015 г. в размер на 273,3 милиона лева. Тази година центърът отбеляза 10 години от създаването си през 2006 година. През този период компанията разширява неколкократно дейността и инвестициите си в страната и в момента центърът е най-големият работодател в ИТ сферата у нас. Иравaн Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise в България и на Центъра за отдалечени услуги на HPE, получи наградата си от Пламен Цеков, член на Управителния съвет на БАА.

Победител в сектор „Системна интеграция” за 2015 г. с брутни приходи от 110,7 милиона лева е доставчикът на разнообразни решения и услуги в ИКТ сектора „Телелинк”. Устойчивият ръст се дължи на сериозните усилия на компанията през изминалите няколко години да разширява портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решения от край до край (end-to-end). Нели Йоловска, управител на „Ай Си Ти Медиа“, връчи плакет на Иван Житянов, директор дирекция „Системна интеграция“ в „Телелинк”.

Победител в сектор „Дистрибуция” с постъпления в размер на 174 милиона лева за 2015 г. е компанията „Поликомп”. Успехът на компанията се дължи на ежедневния ръст, резултат на системните й подобрения в ИТ дистрибуцията. Надежда Генова, директор на фирма „Поликомп”, получи наградата си от Владимир Владков, издател на вестник Computerworld България.

Трите специални награди 

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2015 година е софтуерната компания „Луксофт България“. Компанията се радва на рекордно увеличение от 592,6% в постъпленията си за миналата година. През 2015 година Луксофт на глобално ниво взе решението да направи София един от центровете си за развой на автомобилен софтуер. За няколко месеца София се утвърди като ключов доставчик на клиенти като „Континентал“, „Панасоник“ и „Валео“. Лично Владислав Горанов, министър на финансите, връчи отличието на Константин Конов, управляващ директор на „Луксофт България“.

Отличието за най-висока рентабилност през 2015 година отиде при „ММ Солушънс“ - българска софтуерна компания с дългогодишен опит в разработването и поддържането на софтуер за мобилни телефони, таблети, навигационни системи и други устройства. Дружеството се открои с рекордния за класацията коефициент на рентабилност от 44,5%. В компанията работят около 200 служители. Дружеството има трайно партньорство с Texas Instruments, Qualcomm и други производители на чипове за мобилни телефони. Продуктите на фирмата са част от камера решението на водещи производители на мобилни телефони като Samsung, Blackberry, HTC, LG, Motorola, Huawei и много други. Изпълнителният директор на „ММ Солюшънс“ Николай Даскалов получи приза си от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Призът за най-динамично развитие през последните 3 години – с рекорден средногодишен ръст от 157,5%, спечели младата софтуерна организация OrangeDot, която предоставя авангардни софтуерни разработки и консултации. Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, връчи плакета на Васил Генов, основател и президент на OrangeDot.

Save